Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Η ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ



“Εδώ ο παππάς, εκεί ο παππάς, που είναι η λίστα Λαγκάρντ”; Θα μπορούσε να διασκευάσει κανείς το γνωστό ταχυδακτυλουργικό σλόγκαν. Η περίφημη λοιπόν λίστα Λαγκάρντ που περιλαμβάνει ονόματα και χρηματικά ποσά που έχουν κατατεθεί από Έλληνες σε τράπεζα του εξωτερικού, δόθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση από Κυβερνητικούς Αξιωματούχους της Γαλλίας τον Οκτώβριο του 2010 με σκοπό την υποβοήθηση του ελέγχου της φοροδιαφυγής. Αντί λοιπόν οι αρμόδιοι Υπουργοί  και οι Διοικητές του ΣΔΟΕ να πράξουν το αυτονόητο καθήκον τους, την έδιναν ο ένας στον άλλον, πήγαινε από συρτάρι σε συρτάρι μέχρι εξαφανίσεως. Στη συνέχεια είχαμε τις γνωστές διαρροές των ονομάτων σε μερίδα του τύπου από στελέχη του ΣΔΟΕ, ο κύριος Βενιζέλος την βρήκε σε κάποιο συρτάρι και την παρέδωσε αρμοδίως και σε αντίγραφο που πρόσφατα μας έστειλαν εκ νέου οι Γάλλοι λείπουν κάποια ονόματα συγγενών του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου που πρώτος είχε παραλάβει τη λίστα… Τι να πει κανείς για όλα αυτά όταν το ζητούμενο από τον απλό μέσο Έλληνα πολίτη, που υφίσταται καθημερινά και με ποικίλους τρόπους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και των πολιτικών των τελευταίων Κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης ήταν και εξακολουθεί να είναι η επιστροφή του πλούτου που κάποιοι επιτήδειοι διαχρονικά παράνομα σφετερίστηκαν;

Ως ένας απλός πολίτης είχα απευθύνει σχετική επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γεώργιο Παπανδρέου στις 8/2/2010, την οποία είχα δημοσιοποιήσει στις 15/2/2010, απόσπασμα της οποίας επαναδημοσιοποιώ παρακάτω:

08.02.2010 
Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Κ. Γεώργιο Παπανδρέου
08.02.2010



Κύριε Πρωθυπουργέ,
επιτρέψατε μου με την παρούσα επιστολή να σας εκφράσω σαν πολίτης αυτής της χώρας ορισμένους προβληματισμούς, σκέψεις, και ενδεχομένως προτάσεις μπροστά στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας.
Δεν έχω σπουδάσει οικονομικές επιστήμες, διαθέτω το κοινό νου του μέσου Έλληνα πολίτη και στο διάβα της ζωής μου, έχω αποκομίσει σαν εμπειρία κάποιες γνώσεις πρακτικής οικονομίας σαν αυτές που διαθέτουμε πιστεύω όλοι οι ώριμοι σε ηλικία Έλληνες πολίτες.

.................................................................................................................................................................
.................................................................................................................
Είναι καιρός λοιπόν για την διατύπωση αυτού του νέου οράματος που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους που θα συνεγείρει το λαό σε μία νέα προσπάθεια προόδου και ανόρθωσης.
Αυτό προϋποθέτει καθαρά λόγια, ενημέρωση σε πλάτος και σε βάθος κυρίως όμως εφαρμογή στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία, κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν γίνεται κάθε φορά οι υπαίτιοι και οι κυρίως υπεύθυνοι των κρίσεων να διαφεύγουν των ευθυνών και των υποχρεώσεων τους και να την πληρώνουν πάντοτε οι απλοί άνθρωποι του λαού, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, οι μικροεπιχειρηματίες και μικροεπιτηδευματίες, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής. Ο λαός έχει ανάγκη για να πεισθεί, να βλέπει να επιστρέφεται ένα μέρος τουλάχιστον του πλούτου που συσσώρευσαν οι τράπεζες, οι τραπεζίτες, και όσοι με παράνομους, ή νόμιμους τρόπους που τους διευκόλυναν, σφετερίστηκαν για λογαριασμό τους το μόχθο και την παραγόμενη αξία από τους εργαζόμενους. Εάν δεν συμβεί αυτό κύριε Πρωθυπουργέ θα υπάρξουν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις οι οποίες δυστυχώς θα εμποδίσουν και την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανόρθωση της πατρίδας μας. Δεν μπορεί πάντοτε οι ίδιοι και οι ίδιοι να πληρώνουμε τα σπασμένα.




Παρατήρηση - Σχόλιο:


Μήπως θα έπρεπε αφού δεν βρίσκουμε άκρη τελικά με την λίστα Λαγκάρντ και όλους όσους έβγαλαν τα χρήματα από την Ελλάδα σε τράπεζες του εξωτερικού, το Υπουργείο Οικονομικών να συντάξει και να δημοσιοποιήσει μια λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων πατριωτών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και αυτών που θαλασσοπνίγονται και έκαναν και κάνουν το ανάποδο, δηλαδή να δημοσιοποιήσει τα ονόματα αυτών που έστελναν και εξακολουθούν να στέλνουν τα λεφτά τους, τα λεφτά του μόχθου τους, από το εξωτερικό στην Ελλάδα και πληρώνουν κιόλας τους φόρους για τις περιουσίες που έφτιαξαν στην Πατρίδα αντί στην αλλοδαπή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου