Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Έγινε σήμερα Δευτέρα στο ΥΠΕΚΑ ευρεία σύσκεψη για το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Καλαφάτης, η Γενική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ κα. Ευαγγελίδου, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Αγγελάκας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, που κάποια στιγμή αποχώρησε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και Δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνιώτης, οι Δήμαρχοι Πύλου-Νέστορος κ.Καφαντάρης, Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, Ευρώτα κ. Γρυπιώτης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου. Το Δήμο Ερμιονίδας εκπροσώπησε στη σύσκεψη ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Σταύρο Κούστα.

Από όλες τις πλευρές αναγνωρίστηκε το σοβαρό, για όλη την Πελοπόννησο, πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς και οι καθυστερήσεις και οι δυσκολίες που παρουσιάζει στην επίλυσή του.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από όλους στη σοβαρότητα του προβλήματος για τους Δήμους Ερμιονίδας, Πύλου-Νέστορος, που σημειωτέον και οι δύο διαθέτουν δεματοποιητές σύμμεικτων απορριμμάτων και Τρίπολης. Ήταν καθολική η απόρριψη του μοντέλου διαχείρισης με τον δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων με χαρακτηριστική την έκφραση : Όχι σε νέα Κρανίδια.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια το πρόβλημα με θέσεις, έγγραφα ντοκουμέντα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στάθηκε δε με ιδιαίτερη έμφαση στο τι γίνεται αύριο το πρωί στο Δήμο Ερμιονίδας και τι πρόκειται να γίνει με την καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων με την Ανακύκλωση στην πηγή - Κομποστοποίηση - και διαχείριση του υπολείμματος, απευθύνοντας ερωτήματα, αποδίδοντας ευθύνες προς όσους έχουν και αναζητώντας λύσεις και προοπτικές " εδώ και τώρα ". Η τοποθέτησή του προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και η συμπαράσταση  από όλους τους Δημάρχους ήταν καθολική.

Έγινε προσπάθεια ανάληψης δεσμεύσεων και ευθυνών, ώστε να προχωρήσει άμεσα η επιλογή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΚΔΑΥ-Κομποστοποίηση για τους Δήμους που έχουν ήδη επιλεγεί και ανάμεσά τους είναι και ο Δήμος μας. Από πλευράς του Υπουργείου και του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, έγινε έκκληση να υπάρξει υπομονή 2-3 ημερών, για να λυθεί τουλάχιστον προσωρινά η σοβαρή για την δημόσια υγεία κατάσταση που έχουν δημιουργήσει τα απορρίμματα στο Δήμο Ερμιονίδας.



Σταύρος Κούστας


Αντιδήμαρχος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου