Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΣ ΤΟΥΣ "ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ" ΛΟΓΟΥΣ



Πολιτικάντης : είναι αυτός που ασκεί την πολιτική κατα τρόπο που εξυπηρετεί μικροσυμφέροντα, αυτός που μεταχειρίζεται ευτελή μέσα, προκειμένου να εκλεγεί ή να ανέλθει σε κάποιο αξίωμα.
Πολιτικός : είναι αυτός που ασχολείται με την πολιτική και έχει εκλεγεί για τον σκοπό αυτό μέσα από την δημοκρατική διαδικασία των εκλογών.
Ο Θουκιδίδης στον Επιτάφιο λόγο του Περικλή αναφέρει :
 Οι έπαινοι όταν λέγονται για άλλους είναι ανεκτοί μονάχα ώς εκεί που ο καθένας νομίζει ότι και ο ίδιος είναι ικανός να κάνει κάτι απ όσα άκουσε, για τα παραπάνω από την δύναμη του ( αυτά που δεν μπορεί να κάνει) αμέσως τον πιάνει η ζήλια και ο φθόνος.
Επίσης αναφέρει ότι έχουμε πολίτευμα που δεν αντιγράφει των άλλων τους νόμους άλλα πιο πολύ είμαστε εμείς παράδειγμα σε μερικούς, παρά μιμητές τους. Και έχει τούτο το πολίτευμα το όνομα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ γιατί δεν διοικούν οι λίγοι αλλά οι περισσότεροι.
Εαν οι κάτοικοι ενός ολόκληρου χωριού, μαζί με την δημοτική αρχή, την εκλεγμένη με δημοκρατικές διαδικασίες, είναι χαρούμενοι και ευχαριστημένοι, γιατί επιτέλους μετά από τόσα χρόνια στο Ηλιόκαστρο, ένα ορεινό αγροτοκτηνοτροφικό χωριό και όχι τουριστικό, μετά το άνοιγμα της γεώτρησης, θα μπορέσουν να δουν στις βρύσες των σπιτιών τους να τρέχει νερό καθαρό και επαρκές, για τις ανάγκες της κάθε οικογένειας,  θεωρείται θριαμβολογία και πολιτικάντικη τακτική, τότε ναι, με αυτή την έννοια είμαστε πολιτικάντιδες, σε πείσμα ελαχίστων μεταξύ των οποίων και ο κύριος Γκάτσος, οι οποίοι μάλλον αρκούνται σε μερικές αράδες φιλοσοφίας, χωρίς καν να έχουν παρευρεθεί έστω και σε ένα δημοτικό συμβούλιο να δουν και να ακούσουν απο κοντά τους δημοτικούς συμβούλους (που πανηγυρίζουν) και να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα, τι σημαίνει πολιτικάντης, τι σημαίνει πολιτικός, τι σημαίνει κοκορομάχος, τι σημαίνει στην πράξη εκλεγμένος που αγωνιά και νοιάζεται για το μέλλον του τόπου, που αγωνιά και νοιάζεται για τους συνδημότες του μιας και αυτοί τον εξέλεγξαν δημοτικό σύμβουλο.
Οι μόνοι που δεν χάρηκαν για το άνοιγμα της γεώτρησης ( βάθους 190 μέτρων, με υψόμετρο 350 μέτρα συν, τουλάχιστον 100 μέτρα πάνω απ την επιφάνεια της θάλασσας ) είναι όσοι, ο καθένας για τους δικούς του μικροπολιτικούς ή μη λόγους, είχαν συμφέρον να μην έχει νερό ένα ολόκληρο χωριό και να τροφοδοτείται με νερό απο ιδιωτικά βυτία χρεώνοντας όλους τους δημότες της Ερμιονίδας.
Βέβαια δεν γνώριζα τουλάχιστον εγώ προσωπικά ότι η γεώτρηση στις Αδέρες των 190 μέτρων ίσως γίνει αφορμή ενός παγκοσμίου πολέμου, γιατί ίσως πολύ γρήγορα τώρα πια να λιώσουν τα χιόνια στα Ιμαλάια από την άντληση της γεώτρησης και αφήσουμε τον μισό πλανήτη χωρίς νερό. Ειλικρινά εάν το γνώριζα δεν θα ανοίγαμε την γεώτρηση. Δεν είδα όμως τον κύριο Γκάτσο να δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για την ανεξέλεγκτη χρήση των ιδιωτικών γεωτρήσεων 200-300 μέτρων σε όλο τον δήμο και πολύ περισσότερο στα παραθαλάσσια μέρη, μάλλον γιατί αυτές οι γεωτρήσεις δεν σπαταλούν το νερό των Ιμαλαϊων.
Και μετά αναρωτιώμαστε όλοι γιατί η χώρα μας έχει φτάσει ως εδώ. Γιατί ακόμη και τώρα κάποιοι αντί να επικροτήσουν και να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση να γίνουν έργα υποδομής διαχρονικά και όχι μόνο πανηγυράκια, κάθονται και ψάχνουν να βρούν τον τρόπο «πως θα ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου